Menu
E-Golf4U
  • "De beste ontwikkeling sinds de golfbal"

Zorgt de overgang naar het nieuwe World Handicap System voor problemen?

Op 1 maart 2021 wordt in Nederland afgestapt van de EGA-handicap en stappen we over naar het WHS, het World Handicap System. Er komt dus één wereldwijd handicap-systeem, wat overal gelijk zal zijn.

Die transitie gaat echter gepaard met een hoop vragen van gebruikers en golfclubs. Want hoe gaat die overgang in de praktijk en welke problemen kunnen er ontstaan?

Je handicap verandert

Een wereldwijd systeem klinkt natuurlijk heel interessant voor golfers, maar die overgang gaat niet zonder slag of stoot. Doordat de systemen allebei een andere berekening hanteren, kan die overgang gevolgen hebben voor de handicap van golfers. Golfers die nu dezelfde EGA-handicap hebben, kunnen daardoor straks opeens een verschillende WHS-handicap hebben. Het is dus logisch dat er hierover veel vragen zijn bij golfers en golfclubs.

De nieuwe WHS-handicap voor golfers wordt berekend op basis van alle golfkaarten die in het verleden zijn gespeeld en die in de database zitten van de NGF (Nationale Golf Federatie). Maar daarbij doet er zich een probleem voor. Niet alle gespeelde kaarten zitten namelijk in dat systeem.

Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Een storing, baancombinaties die niet bekend zijn (bijvoorbeeld het spelen van twee keer de eerste negen holes), buitenlandse totaalscores die niet naar de NGF doorgezet kunnen worden of een club die de koppeling nog niet wilde maken. Er zijn allerlei redenen waarom die kaarten niet in het bezit zijn van de NGF.

Het berekenen van de nieuwe handicap

De clubs die met onze software werken, hebben een hoop kaarten waarvan sommigen niet bekend zijn bij de NGF. En andersom heeft ook de NGF kaarten die niet bekend zijn bij de clubs. In veel gevallen berekenen zij dus een nieuwe handicap op basis van niet-volledige informatie. De angst leeft bij een heleboel golfers, en terecht, dat de WHS-handicap wordt berekend met te weinig kaarten.

Daardoor kan de NGF de WHS-handicap niet exact berekenen. Doordat veel gegevens ontbreken, kan het dus zijn dat de nieuwe WHS-score behoorlijk afwijkt van de oude handicap van golfers en uiteraard willen zij dat niet.

Verschillen

Bij E-Golf4U zitten wij daar natuurlijk een beetje mee. In eerste instantie was besloten met de NGF om deze ontbrekende kaarten niet alsnog uit te wisselen, omdat het simpelweg om teveel golfers gaat. Ook al zijn alle kaarten aanwezig bij de NGF, dan nog zullen er verschillen zijn. Uiteindelijk kan de handicap-commissie altijd ingrijpen. Hoe meer wij hierover nadachten, hoe slechter wij deze optie vonden.

Alle gespeelde kaarten doorgeven aan de NGF

Ons voorstel was dan ook om alle gespeelde kaarten uit ons systeem alsnog bij de NGF te krijgen. We hebben het hier dan over zo'n 400.000 kaarten, dat zijn er enorm veel. Dat is momenteel dus hard werken, maar daardoor creëren we straks wel een hoop rust bij alle golfers en onze klanten.

In plaats van alleen de echte excessen handmatig recht te trekken, zijn we nu bezig met een oplossing voor iedereen. En de bereidheid om daaraan mee te werken is uiteindelijk toch ook groot bij de NGF. Vooral omdat het om zoveel kaarten gaat.

Door de berekening van het oude systeem naar het nieuwe zal straks niet alles 100% kloppen, maar wel zo'n 98%. En dat is stukken beter dan de 85% wat het geval zou zijn als we hier niks aan zouden doen.

Berekening bekijken

Op dit moment is het voor golfers mogelijk om te kijken hoe de nieuwe handicap is berekend door de NGF. Die is onder meer te checken in onze leden-interface en in onze app. Op 1 maart moeten alle kaarten verwerkt zijn, want op die datum is de WHS-handicap leidend. Na het ingaan van het World Handicap System gaat het volgens de dan geldende regels en berekeningen verder.

Eventuele problemen lossen zich overigens ook vanzelf weer op. Maar dat zal dan pas na een aantal gespeelde kaarten het geval zijn en die heeft men misschien pas na een jaar gespeeld.

Actief helpen

Daar willen golfers, maar wij ook, niet op wachten. Wij willen actief helpen om die transitie voor golfers en clubs die van onze software gebruikmaken zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Ook al is dat enorm veel werk. Het was niet verplicht, maar het was wel een veelgehoorde wens van veel van onze klanten.

Als we dan toch overgaan op een nieuw systeem, willen we dat zo goed en eerlijk mogelijk laten verlopen. Dat is nu veel werk, maar uiteindelijk wint iedereen daar tijd mee. Niet alleen wij, maar ook onze klanten en dus ook de golfspelers.

Hoe de transitie ook gaat: de meeste spelers gaan uiteindelijk omhoog met hun handicap. De spelers die veel kaarten per jaar inleveren zullen hier minder last van hebben, maar die zijn helaas wel in de minderheid.

  • E-Golf4U app

    De E-Golf4U app is bedoeld als brug tussen onze golfzuil en de online ledenomgeving. In de app kunnen leden o..a. scores invoeren, inschrijven voor wedstrijden en een starttijd reserveren.

    Lees meer

"Marktleider voor golfsoftware in Nederland"

"De beste ontwikkeling sinds de golfbal"